SEMonline.cz

Práce na cestách aneb digitálním nomádem na 3 týdny

Mnoho lidí cestuje a pracuje u toho, mnoho lidí o tom jen mluví a nikdy to nezkusí. Já jsme si to vyzkoušela na vlastní kůži, tak se s vámi chci podělit, jaké to je. Online marketing je práce, která to umožňuje, tak proč to nezkusit.

S přítelem Vojtou, který je programátor jsme si v květnu koupili obytnou dodávku od Marina Kolčaby, který je digitálním nomádem už minimálně rok. Koupili jsme si od něj Ford Tranzita a vydali jsme se prozkoumat Evropu.

Obytná dodávka Fort Tranzit

Měli jsme na to docela málo času „jen“ 3 týdny…ale zas kdo to má. Projeli jsme 11 států (Polsko, Německo, Nizozemsko, Belgii, Lucembursko, Francii, Monako a na cestě zpět přes Itálii, Švýcarsko, Lichtenštejnsko a Rakousko) za 20 dní. Sami asi vidíte, že jsme docela letěli a na detailní prozkoumávání států a práci nebylo mnoho času, přesto jsme i pracovali.

Jak to bylo S wi-fi?

Ve velkých městech jsme se mohli připojit na free wi-fi a nebo jít do KFC, McDonald’s či Burger Kingu. Ve Francii a Belgii nebyl problém se připojit téměř na každé benzínové pumpě u dálnice. Kvalita wi-fi se různě lišila, ale většinou stačila, alespoň na vyřízení nejnutnějších mailů.

Kolik jsem stihla odpracovat?

Za těch 20 dnů strávených na cestách po Evropě jako digitální nomád jsem stihla odpracovat 30 – 35 hodin. Takže jsem si za cesty stihla na cestu vydělat. Pracovali jsme většinou pozdě večer z benzínky, kde jsme pak také spali v obytné dodávce a nebo přes den ze zmiňovaných fast foodů, kde z nás měli jistě radost. Ve fast foodech jsme většinou pracovali 2-4 hodiny dle potřeby. Jako spolujezdec jsme měla tu výhodu, že jsem mohla pracovat i za jízdy. Špatně se tedy pracovalo na jihu, kdy do auta strašně pařilo slunce.

Ponaučení pro příště

Pro další digitální nomádství bychom si volili kombinaci kratší vzdálenosti, více práce a detailnější prozkoumání zajímavých míst ve městech a vesnicích. Tato cesta spíš sloužila k tomu, abychom si určili kde se nám líbilo a budeme se tam chtít vracet a kde to za moc nestojí a už nemáme potřebu se vracet. Je lepší si menší oblast prozkoumat, vědět kam jít na wifi a nemuset se tím stresovat.

Kdyby někoho zajímal podrobnější popis naší cesty, sepsali jsme to na našem cestovatelské blogu.

Seriál EuroTrip 2015

 

Exit mobile version